Mijn Nederlandse opa

Zijn naam ing Georges Frédéric René Constant Scherf geboren in 1920 was een oud brandweer commandant bij de Amsterdamse brandweer.Hij bleef in de jaren na 1975 in het oud brandweer gebouw Nico op de Ruijterkade wonen ze hadden de sloop positief aangevochten.Afgelopen week reed ik er langs na mijn werk.Ik moest gelijk aan hem denken wat was hij een geweldige man.De verhalen over reddingen van mensen en dieren,de verhalen over de duitsers en hoe hij als Amsterdammer met Rotterdam het te verduren had tijdens de oorlog.De man die mijn oma onder hield en de man die mij manieren leerde.Hij en mijn oma hadden vat op mij,als ik stout was belde men mij via mijn ma.De zin die ik op een bordje kreeg heb ik nog "Beheersch de omstandigheden en dien ze niet"wees verdraagzaam Wiedjai(Deze zin is voor een ieder goud waard,pas hem toe in alles wat gebeurd).Elk jaar mei zat ik met hem in de kazerne en vertelde hij mij verhalen en lied hij geluids opnames horen over de bombardementen in Rotterdam.Hij hekelde de duitsers en zei waarom hebben ze hitler geholpen ze hoefden niet hem te volgen ze konden ook anders doen het is een slecht excuus nooit en te nimmer heeft hij een stap in Duitsland gezet.Zo redde hij als brandweer man een bouvier en nam hem mee naar huis.Mijn drang mijn eigen leven op het spel te zetten om een ander te redden heb ik van hem.Dat gevoel heb ik heel sterk maar ik ben niet dom.Mijn opa liet mijn oma uit suriname overkomen in de jaren 80 en trouwde met haar en zorgde heel goed voor haar,ze kwamen bij ons in Aalten we zouden hem wel even keuren maar toen ze kwamen aan rijden in de lange Volvo station hoefde hij niet eens uit te stappen we hadden hem goed gekeurd door zijn auto.

Als je het gebouw bekijkt was helemaal links de groene schutting tot en met rechts de eerste groene gedeelde trappenhuis in zijn bezit als gehuurde object.De begane grond was gasten verblijf.De 1e verdieping was zijn woonkamer en klein kantoortje,keuken,badkamer en achter naast zijn slaap kamer sliep ik.boven was verhuurd.En op zijn zolder hing zijn commandanten pak.Aan de achterzijde was een klim gedeelte en zag ik soms mensen zo naar boven klimmen vreemd vond ik dat.Links waar de groene schutting is was ook zijn garage met daar in altijd een Volvo station.Aan de over zijde lag het ei meer waar altijd mega boten voorbij kwamen en achterlangs reden treinen hij zat daar vlakbij centraal station Amsterdam.Opa s zijn er niet altijd jammer,maar ben hem dankbaar voor wie hij was,altijd samen frietjes eten die surinaamse eten hoefde wij niet.Hij maakte miniatuur bootjes een meter lang en iets van 80 cm hoog wat een minuscule gebeuren was dat zeg.

Uitgelichte berichten
Recente berichten